Annons:
Etikettintressant
Läst 14889 ggr
pernillaa
2009-05-22 16:55

Vanliga spökbilds-missar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Som gröngöling bland spökbilder är det lätt hänt att man för snabbt dömer en bild till något övernaturligt. Gå först igenom den här listan och bocka av så att du kan utesluta naturliga orsaker.

Här hittar du de vanligaste misstagen man gör i analyserandet av "spökbilder".

Damm-orber

De allra flesta orber på bild är damm-orber. Men att se skillnad på damm-orb och ande-orb är väldigt svårt, eftersom ingen med säkerhet kan säga vad som är vad.

Damm kan alltså reflektera blixten från kameran så att det blir en ring på fotografiet.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Här ett exempel på vanliga dammorber framkallade med hjälp av min kamera, blixt och en dammig filt.

Dammorbercrop.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Här en bild med två olika typer av (antagna) ande-orber.

Andeorber.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Vätske-orber

Detta bör man tänka på speciellt när man fotograferar utomhus. Det kan vara en vattendroppe som reflekterar blixten.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 

Iscensatta vatten-orber. Jag har använt mig av min blomdusch och blixt.

PIC_0019.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bara för sakens skull visar jag även en såpbubbla på bild som kommit ur fokus. Den är precis påväg att spricka.

Såpbubblacrop.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Insekter

En insekt som flyger förbi kameran är inte alltid någonting man lägger märke till, men det kan ställa till mycket problem på en bild. Den minsta insekten kan bli enorm på bild om den är nära linsen och är den utanför fokus kan den se ut i princip hur som helst. Ur fokus kombinerat med blixt kan ge ett väldigt spännande resultat.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 

Här har en fjäril hamnat ur fokus. Lägg till blixt och rörelse-oskärpa och voila!

Fjäril.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Reflekteras blixten mot något?

Om du ser något konstigt ljusfenomen, en konstig Orb eller något annat åt det ljusare hållet, titta igenom bilden och rummet som det är taget i om du har möjlighet att göra det.

Det kan finnas någonting som reflekterat blixten så att det som syns är en reflektion på en vägg eller i kamerans lins. Finns det reflexer, blanka ytor, fönster, speglar m.m. i närheten?

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Detta är en väldigt vacker och speciell Orb. Men när jag så började fundera över en naturlig förklaring och tittade igenom rummet visade det sig att jag hade reflexvästar liggandes snett nere till höger utanför bilden som reflekterade blixten mot en danmmpartikel och kanske även mot kameralinsen och skapade det som är på bilden. Man ser också att det är ljusare snett nere till höger i orben och det är alltså reflektionerna som gör det.

PIC_002421.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 Kontrollera om det är något i rummet som reflekterar blixten mot en vägg eller något annat.

PIC_0048.JPG

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 

Motljus

När man fotograferar en solig dag eller i rum med starka lampor, bör man alltid fråga sig om man har haft någon stark ljuskälla direkt in i kameran när fotografiet togs. Motljus kan ge många olika typer av läckra men besvärliga effekter beroende på vilken kamera man använder, hur starkt ljuset är och i vilken vinkel ljuset träffar linsen.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 

Här har vi två olika fotografier med motljuset som träffar linsen i två olika vinklar och det blev väldigt olika effekter. I den vänstra bilden ser man en ljusfläck som är rätt så avgränsad och i olika färger som lätt kan få en att börja fundera Dessutom kan man i den bilden se en vit "dimma", allt på grund av motljus. I den högra bilden syns någonting som ser ut som en Orb i en rosa färg.

motljus.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Reflektioner i och utanför fönster

Det här är något väldigt vanligt och kan också vara svårt att utröna vad det är som reflekteras i rutan. Tänk på vinkeln och att det är spegelvänt

Men börja med att gå igenom sånt som står nära fönstret i rummet eller om det är utomhus. Kan det ha varit folk i närheten som syns? Husdjur? Lampor som är tända? Blanka, ljusa möbler?

Finns det skyltar utanför eller något annat som blixten kan reflekteras i?

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Här kan man se effekten av något som reflekteras i fönstret. Detta var svårt att klura ut med tanke på vinkeln. Detta är alltså 2 konstiga avlånga ljusfläckar i mitt fönster. Det är alltså blixten som har studsat mot fönstret, upp i lampskärmarna av glas i min takfläkt som sen studsat tillbaka i fönstret och avbildat mina två lampskärmar. Man ser de två kedjorna som hänger från takfläkten. Jag uteslöt först lampskärmarna eftersom dom är mer eller mindre genomskinliga och matta i ytan, men det är trots allt glas och dom reflekterade ju uppenbarligen blixten trots att jag inte trodde att de kunde det.

 PIC_0034crop.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Uteslut också fingeravtryck eller andra fläckar och smuts på fönstret. Här fingeravtryck på mitt fönster med nattens mörker utanför.

PIC_0034crop2.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Speglar

Folk tror att andar är lättare att se i speglar än om man tittar rakt på dom. Visst kan det vara så, det kan jag inte svara på. Men däremot vet jag att speglar och kamera-blixt inte alltid går ihop. Ibland är det också svårt för oss att tänka spegelvänt också och det mesta som är spegelvänt ser väldigt konstigt och onaturligt ut. Ritar du en bild på ett ansikte som du tycker ser symmetriskt ut när du tittar rakt på det och håller upp det framför en spegel så ska du se att det trots allt ändå i de allra flesta fall ser osymmetriskt ut då.

Fotograferar du med blixt i en spegel bör du tänka på ifall spegeln är ren eller inte. Finns det skador på spegeln?

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Här är en ljus avlång grej som syns i min hallspegel. När jag sen tittade vidare bland korten fanns dessa ljusa linjer med på varje kort taget genom min spegel. Jag kom då på att det var blixten som studsade i den vinklade yttre kanten på spegeln.

PIC_0053.JPG 

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Fingeravtryck på min spegel som jag lyckas se ett ansikte i om jag vill.

PIC_0006.JPG

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 Hårstrån framför linsen

Ett hårstrå framför linsen liknar inte alltid ett uppenbart hårstrå. Det kan se ut som ett sken från himlen ibland. Som om Gud har öppnat himlen och lyser ner med ett beskyddande himmelskt sken över någon.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 

Här har jag två iscensatta foton. Jag har bara tagit ett av mina hårstrån och hållit framför linsen så pass så att blixten träffar det men så nära som möjligt i en vinkel så att hårstrået kommer emot linsen. Tänk dig att de skulle stå en person i det här ljusliknande fenomenet. Skulle inte du tro att det handlade om änglavakt ifall du inte visste att hårstrån kan se ut såhär på bild?

Mitt hår är rött, därav det rödaktiga skenet. Försökte redigera bort det röda men det gick inte. Allra bäst ser det ut med ett blondt hårstrå.

hårstrå.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 

 Fingret framför linsen

Jag tror att alla någon gång har satt fingret framför linsen när man har fotograferat. I alla fall om man har en kompaktkamera.

Men det är inte alla gånger så uppenbart att det är ett finger om det nu inte har rätt färg kanske på bilden. Tänk efter vilken hand du vanligtvis håller i kameran med. Var du stressad när du tog kortet? Använde du fel hand kanske så att fingret kom ivägen just därför? Kollade du i kikhålet eller på displayen när du fotograferade? Kan något av barnen ha tagit just det fotografiet?

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Här sticker mitt finger fram i bild fast jag håller det en bit längre ifrån linsen så att blixten träffar av det. Så därför fick det inte den där typiska rödaktiga färgen fingrar brukar få framför linsen. Detta skedde av en olyckshändelse, därför vet jag av egen erfarenhet hur lätt det är att vilja förneka att man satt fingret ivägen. Men så kom jag ihåg att jag skulle skynda mig att ta det här kortet och råkade sätta fingret för i all hast.

 PIC_0003.JPG

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 Här har min 3-årige son fotograferat sin mamma och självklart satt fingret för linsen då han ville hålla i kameran ordentligt så att han inte skulle tappa den. =)

 Bild 043.jpg 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kamera-remen framför linsen

Det här har jag också råkat göra och gått på en gång. =)

Med eller utan blixt kan kamera-remen se väldigt konstig ut på foto om den hamnar för nära linsen och därför faller ur fokus. Den tar upp en stor del av bilden och när man tittar så nära på någonting som man egentligen aldrig tittat på särskilt mycket så är det väldigt svårt att urskilja vad det är. 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

På den här bilden lyckades jag få med fingertoppen uppe i högra hörnet också. Såhär kan i alla fall en kamera-rem se ut på bild. Riktigt lätt är det ju inte att se att det är en rem om man tittar som hastigast.

bandet framför linsen.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Rörelse-oskärpa 

 Med dagens kameror och alla möjliga inställningar, väljer man ibland fel inställningar eller glömmer sätta igång blixten. Då är det väldigt lätt att det blir rörelse-oskärpa på bilden. Det är speciellt stor risk för rörelse-oskärpa om det är för mörkt vid foto-tillfället och slutartiden är lång.

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bilden är tagen med fel inställningar och konstig ljussättning. Troligtvis för lång slutartid.

Degerfors_066.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Iscensatt med hjälp av ett vanligt värmeljus placerat på min toalettstol. Fotograferat med lampan släckt, utan blixt och dörren stängd. Nu rörde jag kameran i en cirkel och fick med även reflektionen på toalettstols-ryggen.

 PIC_0054.jpg

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Rök-dimma-ånga-andedräkt i kyla

Dessa fyra kan ställa till det mycket på foto också.

Rök är nog det som är lättast att veta ifall det är det som har kommit med på bild, eftersom rök luktar så man vet ju oftast om man har varit i närheten av någon rök när fotografiet togs.

Är det mörkt ute så kanske man inte är medveten om att det är dimma. Ånga och även mat-os är något som kanske uppkommer successivt inomhus så att man kanske inte märker det alla gånger.

Är det kallt och mörkt ute och man fotograferar med blixt är det lätt hänt att man får med sin egen andedräkt på bild. Detta kan man lättast räkna ut genom att fundera, givetvis om det var kallt ute när kortet togs, men också vilken sida man har kik-hålet på kameran. Har man kik-hålet på vänster sida kommer oftast "den mystiska dimman" från vänster i bild.

Jag har tyvärr ingen bild på dimma och mat-os.

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Dessa ihopsatta foton är iscensatta med hjälp av rökelse och givetvis blixt.

Rök.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Detta är vatten-ånga fotograferat i ett mörkt rum mot ett mörkt tyg. Jag använde mig av min vattenkokare för detta så det stiger fort uppåt.

vattenånga.jpg

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Dubbelexponering

Detta är något som bara kan ske med analoga kameror. Kameror med film och negativ som måste framkallas.

Det sker alltså på så sätt att mekanismen som ska dra fram film-rullen för att ta ett nytt kort misslyckas med detta så att man fotograferar två olika motiv på en och samma "ruta".

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bild saknas

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 Fingeravtryck och annan smuts på linsen

Det är lätt hänt att man råkar sätta fingret på kameralinsen så att det blir ett flottigt fingeravtryck. Det kan fastna damm, skvätta vatten som torkar fast eller något annat som blir till konstiga effekter, dimma, prickar m.m. på fotografierna.

Därför bör man hålla koll så att linsen är ren. Många foton blir lätt förstörda annars. 

Om du ser en fläck på dina foton som tycks vara på samma ställe på alla fotografier så kan det vara en idé att bli lite misstänksam och kolla linsen.

Oftast blir det bara svårt för kameran att hitta fokus så bilderna bara blir suddiga men det kan bli läckra spöklika effekter också.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bild saknas

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kram // Pernilla, sajtvärd

Ha en bra dag! // Pernilla

Annons:
HextremO
2009-05-22 17:04
#1

Kanon bra : )

Ska läsa igenom ordentligt imorgon och lägga allt på minnet så man inte blir jätte skraj för ett hårstrå nästa gång

Zadeira
2009-05-22 17:21
#2

Mycket bra Pernilla! Väldigt tänkvärt!

Ritva
2009-05-22 17:41
#3

Vilken bra artikel. Bara att komma på att samla ihop det så här och så tydligt med exempel! Jättebra!!!

Tack!

Popcornett

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

pernillaa
2009-05-22 17:45
#4

Jadå varsågod! Är glad att ni gillar den.

Har tänkt göra det sen starten men det har inte blivit av. Risken är väl bara att folk slutar fråga om bilder i forumet. Diskussioner vill vi ju ändå ha" =)

Kram

Ha en bra dag! // Pernilla

Mysan59
2009-05-22 17:50
#5

Men va! Nu finns det ju inga "spöken" kvar, bara en massa naturliga förklaringar…. Flört

Mysan59
2009-05-22 17:50
#6

Äh glömde…

Jättebra artikel faktiskt!

Annons:
Ritva
2009-05-22 17:52
#7

#4 Det är nog ingen risk, det är ju kul att titta ändå på de "misslyckade" bilderna

#5 Skrattande du är skön du…

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

pernillaa
2009-05-22 17:54
#8

Haha..nä det finns hur mycket spökbilder som helst kvar. =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Mysan59
2009-05-22 18:30
#9

#7 He he…

#8 Men jag tyckte alla fick en förklaring ju… Oskyldig

pernillaa
2009-05-22 18:49
#10

Det kan vara ganska små skillnader på en bild med en naturlig förklaring och en med något övernaturligt på.

Misströsta inte Mysan! =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Mysan59
2009-05-22 18:54
#11

Skrattande

AnteMsson
2009-05-31 02:09
#12

Jag applåderar denna…

Tack Pernilla - Jag ler nu av en varm och trevlig glädjelik känsla i kroppen.

pernillaa
2009-05-31 02:11
#13

Tack för det Fr. Sirivs! =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Annons:
Russlena
2009-05-31 23:46
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Är det en Orb eller damm

AnteMsson
2009-05-31 23:47
#15

#14

Det är en häst :-D

Russlena
2009-06-01 00:03
#16

#15Skrattande Jag vet att det är en häst men om man tittar lite närmare så ser man att det finns en rund ring på halsen på hästen och en över hästen men inte lika tydlig.

pernillaa
2009-06-01 00:08
#17

Tycker just detta ser ut som fukt Russlena.

Kram

Ha en bra dag! // Pernilla

Russlena
2009-06-01 00:29
#18

#17 Kan du förklara lite närmare. För mej är det ett djuransikte i cirklen och det finns ju även djurväsen.Glad

pernillaa
2009-06-01 00:42
#19

Jag ser regnbågen i orberna och det tyder på att det är fukt.

Ha en bra dag! // Pernilla

Russlena
2009-06-01 00:58
#20

#19 Då vet jag.

Annons:
Adrina
2009-06-01 09:25
#21

Mycket bra!

[incendium]
2009-06-01 11:47
#22

Mycket bra lista. Däremot saknar jag fenomenet insekter som felkälla för tolkningar, som både vid film och foto kan se ut som en ljusfläck/orb som rör sig mer medvetet och aktivt jämfört med damm och liknande.

Dubbelexponerad bild finns på http://www.calebheller.com/blog/wp-content/uploads/2008/11/img014a.jpg

pernillaa
2009-06-01 13:41
#23

Jättebra! Det hade jag missat totalt. Ska ordna det någon dag här framöver. =)

Ha en bra dag! // Pernilla

bea28
2009-06-01 17:52
#24

#22 det där hände med alla våra bilder från en englandsresa + en hel sommar….

Jättebra artikel! :D

Pose-idon
2009-06-01 20:52
#25

Vet inte om jag sagt det men riktigt bra! :D

//Elin

[MargaretaA]
2009-06-02 00:06
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Jag har en bild tagen genom ett smutsigt fönster. Detta är alltså inte damm eller fukt utan mera troligt fett och flugprickar. Sannolikt ser föroreningar på kameralinsen också ut så här.

[MargaretaA]
2009-06-02 00:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Samma motiv genom öppet fönster Flört

Annons:
[incendium]
2009-06-09 14:09
#28

Hittade en variant på hur en insekt kan se ut på bild: http://hollowhill.com/bugs-and-fake-ghost-orb-photos/

Angående de eviga orberna har jag en annan länkrekommendation: The Orb zone

Angelclaw
2009-06-09 22:53
#29

Jag är i gränsland jag, för jag är både skeptiker och troende :)
men det kan ju vara spännande OM nån skulle fånga nåt på bild!

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

pernillaa
2009-07-14 14:09
#30

#22: Får jag använda den bilden i artikeln? =)

Ha en bra dag! // Pernilla

[incendium]
2009-07-14 14:29
#31

#30 Bilden är inte min så jag kan varken säga bu eller bä för den.

pernillaa
2009-07-14 14:44
#32

Okej…någon annan som har en dubbelexponerad bild som jag får använda?

Ha en bra dag! // Pernilla

powderpuff
2009-07-14 15:35
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

#32 Kan du använda denna bild så får du Skrattande

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

pernillaa
2009-07-14 16:10
#34

Den var bra men skulle vilja ha någon lite mer spöklik om du förstår. Tack ändå powderpuff! =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Annons:
powderpuff
2009-07-14 16:20
#35

Ok, det är en döskalle Flört Hoppas det är någon annan som har bättre Skrattande

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

Pose-idon
2009-07-14 16:31
#36

Jag har en dubbelexponerad på mitt kusinbarn men jag vet inte om jag får lägga ut det + det är på datan hos mamma. Men jag vet hur man gör såna bilder (Gjorde det med flit) så jag kanske kan försöka fixa? :)

//Elin

pernillaa
2009-07-14 16:43
#37

Ja jag tänkte mig något som inte är så uppenbart dubbelexponerat, typ så man ser ett löst hängande ansikte någonstans.

Ha en bra dag! // Pernilla

Pose-idon
2009-07-14 17:07
#38

Hmm.. Lite svårt men kan testa :P

//Elin

[Hukanson]
2009-07-14 23:50
#39

Jättebra ! Det blir roligare när man förenar två intressen och kan göra något av det hela . Nästa steg spökfilm ?

Bjoern
2009-07-16 23:30
#40

Mycket bra tråd! :)

[TrevorS]
2009-07-17 01:22
#41

de 4:a första bilderna, eftersom jag nu är utbildad fotograf också (jag är lite allt möjligt) Så är det vattendroppar på linsen. Och för att det är dålig skärpa inte 100% så betyder det att linsen inte är 100% ren, rengör den med lite vatten på en topps och sedan andra ändan så det blir torrt.

Grattis så får ni en fin och ren lins.

Första bilden är också en dubbelbild som vi kallar det för, två bilder som fadat ihop =)

Annons:
Mezzzanina
2009-07-17 01:32
#42

Tack för bra och intressant artikel Pernilla.Gillade särskillt bilderna där du visar skillnad på riktiga orber och dammorber.

[TrevorS]
2009-07-17 01:34
#43

Ah nu fattar jag det var fejkfotton ja då behöver jag inte bevisa att de är fejt.. lol.

pernillaa
2009-07-17 12:44
#44

Kan ingen här ta sin kamera och peta dit lite fingeravtryck och grejer på linsen och ta något foto så att jag får mig en bild till det där sista i artikeln?!

Ha en bra dag! // Pernilla

pernillaa
2009-07-21 16:24
#45

Nu har jag lagt till om motljus också i artikeln. =)

Kram på er

Ha en bra dag! // Pernilla

isac
2009-08-15 18:31
#46

*ler* Äntligen någon som visar hur det ser ut. Tack då kanske folk lugnar sig lite.. För denna hysteri kring orber är fruktansvärd.

Själv har jag tagit 1000 tals kort men på 1 av dem har jag fått en andlig Orb den är skickad till england för vidare analys…

Ritva
2009-08-15 18:40
#47

#46 Skulle vara jätteintressant när du får besked om bilden om du kunde skriva lite om den!Tungan ute

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

snurro89
2009-08-15 20:01
#48

#41 Dem ska visa hur fejk foton ser ut i den här tråden därför^^

Annons:
Zadeira
2010-02-20 14:23
#49

Favoritputt igen!

pernillaa
2013-05-10 10:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#50

Haha. Ja den här bilden som är med i artikeln var ju ganska lustig. Ser ni den roliga "figuren" i cirkeln jag gjorde?
Haha. Ser ut som fötterna inte sitter fast i kroppen. =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Upp till toppen
Annons: